اثرات و منابع بسیاری از تنش باقیمانده در فولادها وجود دارد . تنشهای پسماند کششی مضر هستند و ممکن است باعث ایجاد ترک در حین ساخت یا کاهش مقاومت در برابر شکست در هنگام کاربرد شوند، در حالی که تنشهای فشاری سطحی معمولاً مفید هستند و از ترک خوردن در طول فرآیند جلوگیری میکنند. همچنین تنشهای پسماند ممکن است باعث اعوجاج و تغییرات ابعادی نامطلوب شوند. منبع اصلی تنشهای پسماند در طول عملیات حرارتی، انبساط یا انقباض ریزساختارهای سطحی در زمانهای مختلف نسبت به ریزساختارهای داخلی است، زیرا به دلیل تفاوت در نرخهای سرمایش یا گرمایش سطح و داخلی است. کنترل تنش های پسماند در طی مراحل مختلف سخت شدن، در تمام مراحل عملیات حرارتی فولادهای ابزار مورد توجه قرار می گیرد.
در فولادهای ابزار، عملیات تنش زدایی معمولاً پس از عملیات ماشینکاری و سنگ زنی برای ابزار تمام شده انجام میشود. این عملیات ممکن است باعث تغییر شکل پلاستیک و کرنشهای سطحی بالا شود، که معمولاً در ریزساختارهای فریت-کاربید ماشینکاری و آنیل شده، که در سختشوندگی بعدی ممکن است باعث اعوجاج و ترک شود. عملیات سنگ زنی اعمال شده بر روی ابزارهای سخت شده با ریزساختارهای مارتنزیتی تمپرشده یا ابزارهایی کار سخت شده نیز ممکن است باعث ایجاد ترک خوردگی و تنش های پسماند بالا قبل یا در حین کاربرد شوند. برای حفظ سختی، عملیات تنش زدایی روی فولادهای ابزار مجدد باید در دماهایی همسان یا کمتر از دمای تمپر مورد استفاده برای تولید سختی مورد نیاز ابزار انجام شود.
عملیات حرارتی تنش زدایی عموماً مدت کوتاهی (1 تا 2 ساعت) یا در مقاطع بزرگتر 1 ساعت بر 25 میلی متر (1 اینچ) ضخامت مقطع، زمان نیاز دارد.
دمای عملیات حرارتی تنشزدایی معمولاً بین 550 تا 650 درجه سانتیگراد (1020 تا 1200 درجه فارنهایت) برای فولادهای کربنی ساده و کم آلیاژ و بین 600 تا 750 درجه سانتیگراد (1110 تا 1380 درجه فارنهایت) برای فولادهای گرمکار و فولادهای تندبر میباشد. تنشزدایی نیز تابعی از زمان و دما است، اما به طور کلی دما تأثیر بسیار قویتری بر سینتیک کاهش تنش نسبت به زمان دارد. مقاطع سنگین باید خیلی آهسته از دماهای تنشزدایی تا حداقل 300 درجه سانتیگراد (570 درجه فارنهایت) سرد شوند و سپس با هوا خنک گردند. در غیر این صورت، اعوجاج و تنشهای پسماند جدید ممکن است به دلیل خنکشدن ناهمگن سطوح و فضای داخلی ایجاد شود.