انواع مته ها
انواع مته ها
مته از جنس فولاد کم کربن
فقط برای سوراخکاری روی چوب استفاده میشود. این نوع مته دارای لبه نگهدارنده نمیباشند و نیاز به تیز کردن مداوم ندارند. کار کردن روی چوبهای سخت میتواند طول عمر این مته را کاهش دهد. آنها در مقایسه با دیگر ابزارهایی که عمر طولانیتر دارند قیمت زیادی دارند.
مته فولادی با کربن زیاد
از فولاد با درصد کربن بالا ساخته میشوند. این کار باعث بهبود بخشیدن پوسته فولادی مته میشود. این کار به علت دما دادن و سخت کاری روی آن اتفاق میافتد. از این متهها میتوان برای سوراخکاری روی چوب و فلزات استفاده کرد اگر چه این متهها دارای ضریب خطا کم در مقابل دما در هنگام سوراخ کاری هستند اما دمای بیش از حد باعث خمیری شدن آن و در نتیجه نرم شدن لبههای برش میشود.
فولاد تندبر (High speed Steel)
نوعی از فولاد است که مقاومت بسیار زیادی در مقابله با تغییرات دمایی دارد. از آنها میتوان برای سوراخکاری روی فلزات، چوب سخت، و دیگر موادی که سرعت برش بالاتری نیاز دارند استفاده کرد. استفاده از آنها تا حد زیادی جایگزین انواع دیگر مته شده است. عملیات حرارتی سایا قابلیت عملیات حرارتی این دسته از مته ها را دارا می باشد.
فولاد آلیاژی کبالت (HSS cobalt)
نوعی از فولاد تندبر است مقدار زیادی کبالت در آن است. مزیت اصلی آنها در بی اثر بودن دما بر آنها در دماهای بالا است. به همین علت از آنها برای سوراخکاری روی فولادهای زد زنگ (استنلس استیل) استفاده میشود. بزرگترین مشکل فولاد آلیاژی کبالت در شکنندگی خیلی زیاد آنها در برابر (HSS) است.
الماس یا کربن
بلور الماس چند لایه ، (Poly crystalline Diamond) (PCD) یک از انواع مته های بسیار سخت است که مقاومت زیادی در برابر سایش دارد. این مواد از لایههای ریز الماس (کربن) تشکیل شده است. ضخامت این لایهها معمولاً در حدود ۰٫۵ میلیمتر (۰٫۰۱۹ اینچ) است. این لایهها در درون پوششی از ماده خاکستری از جنس کاربید تنگستن قرار دارند. متههای ساخته شده از این مواد با یکی از دو روش زیر بدست میآیند. در روش اول این مواد (PCD) را با لحیمهای ریز به دور قطعه کار در لبههای برش ثابت میکنند. در روش دوم این مواد (PCD) را در حالت مذاب به صورت رگههایی در درون کاربید تنگستن در یک نوک قرار میدهند. بعد از این کار میتوان این نوک را با لحیم کاری به یک شفت از جنس کاربید متصل کرد و از این مجموعه کارها میتوان یک ابزار مرکب داشت که دارای کمترین شکست در دور آن است.
از متههای (PCD) معمولاً در صنعت ماشن سازی، صنعت هوا فضا، و دیگر صنایعی که احتیاج به سوراخکاری روی آلیاژهای ساینده مثل آلومینیوم، فیبرهای کربن، بتن مصلح، پلاستیکها و دیگر مواد ساینده استفاده کرد. این متهها همچنین در کارهایی که دیگر ابزارها و موادی که مضر میباشند باعث افزایش سوددهی میشوند.